Potrawy staropolskie wciąż w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film