Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda ogromnego trudu. kawa z kubka czy z filiżanki Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film